app App met ons: 0497530237

app App met ons: 0497530237

MENU
Een goede rijopleiding volg je maar één keer in je leven!

Aanhangwagen

Rijbewijs BE

Met rijbewijs B

Met rijbewijs B (personenauto) mag u achter een personenauto Toegestane Maximum Massa (TMM) 3500 kg (kentekenbewijs) altijd een aanhangwagen trekken met een TMM van 750 kg. In het uiterste geval bedraagt de TMM van de combinatie 4250 kg.

Bedraagt de TMM van de aanhangwagen meer dan 750 kg dan mag de TMM van de combinatie niet meer zijn dan 3500 kg.

Het is niet van belang of de auto en/of aanhangwagen beladen zijn. Slechts de gegevens op de kentekenbewijzen zijn bepalend.

Rijbewijs BE vereist

Vervoert u een aanhangwagen waarvan de TMT méér bedraagt dan 750 kg en is de TMT van de combinatie méér dan 3500 kg dan is het rijbewijs BE verplicht. Met dit rijbewijs mag u rijden met een combinatie tot 7000 kg TMT. Uiteraard vooropgesteld dat uw personenauto het gewicht van de aanhangwagen mag trekken.

Ook hierbij is niet van belang of het gewicht daadwerkelijk geladen is. Slechts de gegevens van de kentekens zijn bepalend. Zelfs al rijdt u met een lege aanhangwagen is rijbewijs BE verplicht.

Hieronder vallen uiteraard alle soorten aanhangwagens: paardentrailers, boottrailers en/of bedrijfsmatige aanhangwagens. Niet van belang is of deze aanhangwagens zijn voorzien van 1 of 2 assen.

Onze opleidingen

Wij verzorgen alle soorten opleidingen, zowel voor het behalen van het rijbewijs BE als ook opfriscursussen voor eventuele caravanbezitters.

Rijbewijsopleiding

Deze opleiding starten wij met een intake rijles. Tijdens deze rijles maakt u kennis met de examennormen en wordt een inschatting gemaakt van het benodigde aantal rijlessen. De intake is gratis indien u bij ons de opleiding gaat volgen.

Afhankelijk van de duur van de opleiding (aantal lessen) worden afspraken gemaakt:

  • eendaagse opleiding: ’s-ochtends beginnen met de opleiding, ’s-middags het praktijkexamen;
  • twee of meer dagdelen worden gebruikt voor de opleiding en aansluitend op het laatste dagdeel, het praktijkexamen.

Ons geslaagde gemiddelde voor het eerste examen bedraagt 84%

Opfris- en/of caravancursus

Heeft u enige tijd niet meer gereden met een aanhangwagen, of heeft u een grotere caravan gekocht, of is het zelfvertrouwen wat teruggelopen, dan is een opfriscursus misschien een goed idee om dat vertrouwde gevoel en vaardigheden weer terug te krijgen.

Wij starten met een intake rijles met uw combinatie en stellen vast waar de cursus zich op moet richten. Het gaat hierbij niet slechts om het verantwoord vooruitrijden met de combinatie. Onderdeel is ook het manoeuvreren met de aanhangwagen. Want stel je voor dat u achteruit moet rijden, moet stoppen op een helling en weer wegrijden of nog erger keren. Je moet er toch niet aan denken dat u dan eerst moet afkoppelen, of dat er schade kan ontstaan. Wij maken u weer vertrouwd met uw combinatie, in een kort tijdsbestek.

Misschien is ook het opvijzelen van de kennis van verkeersregels en -tekens, met name de extra regels voor combinaties, maar ook aandachtspunten voor onderhoud, hulpmiddelen e.d. wenselijk. Wist u bijvoorbeeld dat u met een combinatie die langer is dan 7 meter niet op de derde/vierde rijstrook mag rijden van een autosnelweg. Wij geven graag invulling aan uw behoeften/wensen.

Wilt u informatie over het behalen van een BE rijbewijs of opfriscursus?

Neem dan gerust geheel vrijblijvend contact op.